EN  | BM
Theme: Blue and Green Theme: Blue and Green Theme: Red Theme: Green
Font: IncreaseFont: NormalFont: Decrease
Background: 1 Background: 2 Background: 3 
The Official Website of
Ministry of Utilities Sarawak

Peruntukan dana besar untuk laksana projek rakyat di Sarawak
Posted on : 13 Jan 2020  Source of News: https://sarawakvoice.com/2020/01/12/peruntukan-dana-besar-untuk-laksana-projek-rakyat-di-sarawak/
 

Peruntukan dana besar untuk laksana projek rakyat di Sarawak


KANOWIT: Dalam memenuhi aspirasi rakyat Sarawak, adalah menjadi tanggungjawab kerajaan Sarawak untuk menyalurkan peruntukan besar bagi kemudahan seperti bekalan elektrik dan air.

Menurut Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg, dalam memastikan kesinambungan pembangunan penduduk luar bandar, Kerajaan dibawah pimpinan GPS sentiasa berusaha dalam melaksanakan pelbagai program dan iniasiatif pembangunan luar bandar.

Tambah Ketua Menteri, dengan kewangan yang stabil dalam menjana pendapatan, Kerajaan Sarawak akan memperuntukkan lebih RM5 Bilion dalam masa dua tahun untuk melaksanakan skim SAWAS, SARES dan juga Grid.

Beliau berkata demikian di dalam ucaptamanya pada Majlis Perasmian Projek Utiliti Rakyat di sini, Sabtu.

Terdahulu, Menteri Utiliti Dato Sri Stephen Rundi Utom di dalam ucapannya memberitahu, salah satu usaha Kerajaan Sarawak adalah memastikan kesemua penduduk di Sarawak bakal menikmati liputan 100 peratus bekalan elektrik dan air menjelang 2025.